onsdag 18 februari 2009

Tovat eller inte tovat..., det blev frågan..

Tovade mina väskor och döskallar o sånt härom dagen.. Blev båda nöjd och besviken. Den virkade döskallen blev inte tovad alls, stor besvikelse.. Den lilla väskan med döskalle på blev hälften så stor som innan och ser nu ut så här

Helt ok resultat, blev faktiskt riktigt nöjd för att vara ärlig. :-) I den huserar just nu mitt senaste projekt, en tröja till sonen med mönster från senaste Året Runt.

Mormorsrutsväskan blev jag lite halvt missnöjd med.


Den blev ca 1 dm mindre än innan tovningen. Inte för att det gör nåt att det bara blev så utan det som jag blev besviken på här var att det vita garner inte tovade sig..

Är det nån som vet vad jag kan ha gjort fel? För det är samma sorts garn i alla färgerna så jag tycker dom borde bli likvärdigt tovade. Döskalleväskans vita garn blev ju tovat.. Kan det ha något att göra med att mormorsruteväskan är virkad??

Nåja, om nån har nåt förslag på hur jag kan få det vita i mormorsrutorna också tovat så berätta gärna! :-)

Nu har sonen somnat igen så nu är det dags för mig också, bäst att försöka ta igen de tre senaste förlorade nätterna..

Go'natt! :-)

9 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Vilka snygga väskor!

Det är kul att vara textillärare, de flesta elever tycker ju att det är roligt att skapa på olika sätt. Jag har klasserna 3-6, men det är på en liten skola så det är bara 1,5 dag. Sedan fyller jag ut med andra ämnen, men det går att plocka in garner och pyssel på lite olika ställen;-)

Anonym sa...

tja!
Har du testat att tova om i en högre temperatur... visst kommer det nog att krympa lite till men det brukar gå att slita ut medan det är blött...

miaring sa...

Hej, jag får också blandade resultat när jag tovar, det är en dela av charmen. Jag tror att ibland så tovar sig garner mer när det är mer av dem, alltså en stor bit tovar sig mer än en liten. Den drar sig av sig själv, sas. OBS ytterst ovetenskapligt, bara en himmagjord tanke

HELENA-RUTAN sa...

Jag kan inget om att tova. men tyckte väskorna var jättefina, både före och efter tovning.

Häxstickande mamman i Jämtland sa...

Jag tycker dina väskor blev fina, det här med att garnerna tovar sig olika tror jag beror på just själva färgmedlet man använder eller vad man ska säga.
ofärgat tovar sig bäst, jag har tovat mest med Oden och det är Lila, svart, och blått som tovat sig bäst och de andra färgerna halvdant eller nästan inte alls...

Jag tycker också det är charmigt med olika resultat...

Kram

Sofie sa...

jag fick tipset att inte virka för hårt om jag skulle tova, för att det tovar sämre om det är för tätt. Det kanske blev lite trångt därinne i mitten?

TruckerElin sa...

emmas dagar: Tack! Ja jag menar det, måste ju vara det ultimata läraryrket eftersom iallafall de flesta gillar slöjd.

Emms: Jag hade ca 70 grader.. Tänkte jag skulle köra en gång till i 90 och hoppas på bättre resultat.

miaring: Hehe men hemmagjorda tankar brukar ju vara logiska dom med.. Erfarenhet är vishet.

Helena-rutan: Tack! :-) Jag gillar dom med. Fast jag hade ju helst helst velat att mormorsrutsväskan hade blivit stadig, men den blir bra till något, pärmar passar som perfekt i den

Häxstickande mamman i Jämtland: Tack! Jo det där har jag läst nåt om nånstans, att vissa garnet tovar sämre ju ljusare dom är.. Detta är Oden garn.

Sofie: Ja det är en tanke som slagit mig också. Speciellt eftersom den stickade väskan blev fint tovad men inte de virkade sakerna.. Jag hade ju en för liten virknål faktiskt, bara 5mm.., och när jag stickade hade jag 9mm. Så, det är nog troligt att mitten på mormorsrutorna blev för trångt..

Maria sa...

VIlka snygga väskor!!! Toppenfina!

Tröjan- jo det finns, nästan, ett mönster på nätet. Hehe. Jag läste hur man gör, själva principen här:
http://glampyreknits.tripod.com/glampyrephotos/id44.html

tyckte det var en bra beskrivning, fast tröjan som hon gjort och som är med på bilderna är ju inte direkt snygg.. Men det förklarade bra hur man får till det. Sen är det ju fördelen att man hela tiden kan testa om tröjan passar, så det är ju lätt att fixa till om det skulle bli fel storlek eller så.


Jag lovade dig ju mönstret på cirkel koftan också, tyvärr dog ju min dator strax efter, så alla mina anteckningar ligger på den.. Har jag tur går det att rädda innehållet på hårddisken, men tyvärr har jag inget att skicka till dig. Men jag såg att du börjat sticka på en i alla fall. Hoppas det går bra!

/Maria

TvaNystan sa...

Skumt.... JAg gjorde ett par vantar av olika restgarner (2trådigt ullgarn men olika märken) och det gick inte.... Men när det är av samma sort så....