onsdag 14 januari 2009

Revontuli och piltavla

Äntligen en stund i lugn och ro vid datorn.. Ska passa på att visa vad jag har gjort det senaste.
Först så är det min sjätte Revontuli (jaa, jag är lite nördig på dom..). Färgade ju mitt eget garn här om veckan och kunde inte låta bli att börja med en Revontuli. Var inte alls nöjd i början.., blev ju inte som jag hoppats med garnet. Eftersom jag delat upp det dåligt vid färgningen så blev det fläckigt..


Tyckte det såg bättre ut när jag fotat den så jag fortsatte sticka.., men kände mig fortfarande besviken och trökad för det blev inte som jag ville alls.


Nå, tänkte att jag stickar klart eländet så får vi väl se.. Vet ju att det gör underverk med sjalarna när man blockar så nu är den iaf färdig. Stickade frenetiskt i en vecka bara för att få den klar. :-) Trots att den inte är blockad än så känns det som att den blev mycket bättre än jag trodde i början. Gillar slutat bättre än början men nu kan jag se att trots att det inte blev som jag planerat så blev det ganska bra ändå. :-) Längtar efter att få blocka den nu, för repa det tänker jag inte göra!



Ska bli roligt att se hur Emmas dagars KoolAid-Revontuli blir när det blir färdig. .-)

Som sagt, det blir ingen repning här iaf, däremot så tänker jag färga garn igen! Fick hem en hel hög med KoolAid som jag beställt från England så nu kan jag färga tills jag tröttnar! Eller.., iaf en hel del garner. :-)


Tror jag ska göra i lite samma färger som förra gången men denna gången blir det en Drop Stitch Scarf (ravelry-länk) istället! Tänkte färga två nystan ungefär på lika sätt som sist och så börja från varsin ände.., om ni förstår hur jag menar.. Ah, annars får ni kolla in här vid senare tillfälle och se det i bildform istället. :)

Har börjat på en filt också. Egentligen skulle det bli till min pappa och ha en diameter på 2 meter. Men eftersom jag tydligen var enormt oklok när jag började så kommer den här bara att bli typ en babyfilt eller nåt för den kommer bli en meter bara. Vad tänkte jag med???


Nåväl. Det är roligt att göra iaf så egentligen gör det inget att det blir en liten och en stor. Det känns som att sticka en serietidning. *s* Om ni funderar vad det ska bli så är det en bågskyttetavla. Min pappa lever bågskytte i stort sett så jag tänkte det kunde va roligt att kunna ge han nåt som jag har gjort för en gångs skull. Det ska dit ett fält till med blått (som jag börjat på nu) och sen två svarta och två vita. Har 312 maskor på nu så det lär bli en hel del innan det är färdigt.., bara på denna lilla filten. Undras då hur det blir att sticka den stora sen. Räknade ut att det kommer bli över 6 meter i omkrets på den stora.. Tjoho!! Kommer ta en stund att sticka dom där sista varven på den kan jag tänka.. :-)

JO just ja! Får ju inte glömma det viktigaste för mig just nu.. Är det nån som har nåt förslag på hur jag kan göra när jag gör en rund filt istället för att göra som nu när ett ökningsvarv ser ut tex så här: "*yo, k5, yo, k6; rep from*". Alltså jag vill inte att det blir hål i stickningen (yo), kan man bara byta ut den ökningen mot en annan sorts ökning eller blir det inte platt o runt då? *novis*

Igår hade vi invigning i stickandets glädje här hemma också. Syrrans dotter som är 8 år, snart 9 (viktigt), var här och lärde sig sticka.


Det gick jättebra och hon tyckte det var roligt och inte alls så svårt som hon trott. Så nu håller hon på med sin första halsduk i ett garn som jag har för mig hette Twinns (kan ha jättefel), det är iaf himla mjukt och lite tjockare och alldeles perfekt för att lära sig sticka med. Ska köpa lite kortare sickor till tjejen sen också för de jag hade var nog lite löjligt långa. :-)

Nå, det var nog allt för denna gången.. Ska försöka hitta hit lite oftare framöver, men tiden vill som inte räcka riktigt till tyvär.., ibland inte orken heller.

Förresten så har min garntant fått in flera nya garner nu, bla ett sockgarn som jag inte minns namnet på nu (senil-light?) plus att hon har en stor hylla med reagarner som är himla spännande. Just nu var där massor av Pluch (fasen att jag är så dålig på namn), ett effektgarn iaf som bara sög åt sig mina ögon för det var så mysiga färger.. Tyvär räcker inte plånboken till till sånt där extralyx just nu, fick köpa det jag behövde bara. Men kolla gärna in där om ni har vägarna förbi, hon är jättetrevlig Monica, min garntant. :-)

Glöm heller inte bort att kolla in här, jag hoppas på att vinna ett paket med garn och stickor.. :-)

16 kommentarer:

miaring sa...

Hej, förslag på ökning: prova att plocka upp en maska mellan två maskor på stickan. Du tar alltså ganet som ligger mellan maskorna, vrider det innan du sätter upp det på stickan och stickar den som en vanlig maska. Vridningen gör att det inte blir något hål. Lycka till! Mia

Tomtan sa...

Sjalen blev jättefin... Och ännu en generation stickar *ler* det är riktigt kul att få lära en "Yngling" sticka....

Emmas dagar sa...

Din Revontuli är ju JÄTTESNYGG!!!
Och vad snabb du var!
Min är snart 1 nystan stor. Jag funderade på att göra den 2 nystan stor för att få alla färger 2 gånger, men jag tror inte jag orkar... Den blir iallafall inte så snygg som din!
:-)

ankie sa...

Kul att du hittade hit igen:)
Jag har just lärt mig samma ökning som Mia. Den funkar jättebra.
Sjalen blev jättefin.

Esmeralda sa...

Ha! Du skulle bara våga repa upp sjalen! Den blev ju dösnygg!

Anonym sa...

Men vilken läcker sjal det blev! Jag ska nog också göra en sådan någon gång.

monke

Anonym sa...

GUD så snygg sjal. :)
Vars hittar man mönstret på den?

Oj, vad kostar det o beställa Kool Aid från England?
Köpte mitt från Garn(nånting), här i Sverige..

Anna sa...

hej
sjalen ser jättehärlig ut. fint!

Emmas dagar sa...

Jo, en livlina är en lite grövre tråd eller bomullsgarn (som inte tovar ihop sig med garnet du stickar med) som man trär igenom alla maskor när du stickat tex 1 mönsterrapport i ett trixigt mönster. OM det blir fel och OM du måste ta upp så stoppar Livlinan vid ett visst varv så du vet vart du är och så att du får med alla maskor.
Fiffigt va!?
Man ska bara se till att den är tillräckligt lång så den inte börjar krypa ur arbetet...

TruckerElin sa...

miaring: Ok, Tack! Ska prova det, blir säkert snyggare än detta.. :)

TvaNystan: Tack. Ja visst är det så :)

Emmas dagar: Tack för det :) Jo det gick rätt fort faktiskt, i ren irritation över att det inte blev bra. *s* Min är 2 nystan stor av just den anledningen som du skrev.., räckte ganske precis blev bara liten boll kvar. Jo jag tror det blir jättefint! Har du nån bild på den i "utvikt" format så man får se? *nyf*

Ankie: Va bra då kan man räkna med den sortens ökning kanske då. :)
Tack tack!

Esmeralda: Tack :) Jag längtar till den är blockad så jag får se den som den verkligen ser ut, tror den kan bli bättre då. Blir iaf mer o mer nöjd var gång jag tittar på den, tack o lov...

monke: Ja gör det, det är skoj för det blir fint än fast det är enkelt.

Elin: Tack! Jo det finns här:
http://www.ullaneule.net/0307/ohjeet_revontuli.html
Där är det på finska. Men på denna länken finns beskrivningen på engelska också men man får ta diagrammen från det finska mönstret.
http://www.muro.vuodatus.net/blog/881297

KollAid kostade ca 5-7kr/st och sedan ca 27 kr i frakt. Det är beställt här.
http://www.koolaiduk.com/ I höger marginalen kan man ändra valuta till svenska kr.

Lilla-Anna: Tack! :)

Emmas dagar: Ja.., mycket fiffigt och alles perfekt för mig :) Tack för tipset!

Anonym sa...

Okej, då ska jag försöka kolla efter mönstret. Var så himla skoj o färga, o jag kommer köpa mer. :) Resultatet blev väl så där, men ok eftersomd et är första gången jag färgat med detta.

Lillan sa...

LCHF innebär att man äter så lite kolhydrater som möjligt, eller helst inga alls, medans man äter rikligt med fet mat och proteiner. Dvs bort med socker,mjöl,bröd,godis,läsk osv och äta mer grädde, riktigt smör, bacon, ägg mm. Hoppas jag lyckats förklara någorlunda :)

Soili sa...

Du har fått en utmärkelse på min blogg.
Härlig färg på Revontuli sjalen.
Den ligger i min"ska göra mapp"

~●Helena Pettersson●~ sa...

Hej! :) Hur går det med piltavlan?? *nyfiken*

Anonym sa...

Åh vad fin den blir och härliga vårfärger

Jag har blivit nominerad på Enbart och känner du för det så kanske du vill rösta/Många kramar
http://enbart.blogg.se/index.html

Lillan sa...

sluta-röka-tröjan repade jag upp. och så fiock det bli en annan tröja av det garnet, ska visa bild på den så fort jag fått hjälp att fota :) tack, jo det är riktigt fint här men MASSOR av gräsmatta att klippa. Vi har åkgräsklippare, men ändå tar det ca en och en halv timme minst att klippa allt...