lördag 3 januari 2009

Kool Aid färgning

Så nu ska jag gaska upp mig lite och skriva om något roligt idag.. Börjar väl med julen, känns som det var hur länge som helst sedan den var men men.., bättre sent än aldrig. :) Vi hade en jättebra julafton trots att sonen var febrig och snuvig. Han är ju inte så gammal så den där karlsjukheten har ju inte infunnit sig ännu så det var full fart på honom ändå. Fick såklart lite bilar o kläder o pussel o grejer som ungar får. Själv fick jag detta av tomten i år.


Tofflorna är helt underbara! 100% fårull sa gubben. Jag som ständigt fryser om fötterna här hemma annars (svinkalla golv) har fötter som lever i himmelriket i de här tofflorna. Mmmmm!
Det hopfällbara durkslaget har jag önskat mig länge, inte för att vi bor så trångt nu längre men skönt när saker tar lite plats iaf..
Den rosa handduken med hjärtan fick jag av min sons farmor, hon är så snäll..., skickar present även till mig än fast hon inte har någon anledning till det, egentligen.

Sedan så fick jag ju detta i paketet från stickameras julklappsbyte. Det var pepparkaksgubbar med också men dom blev uppätna till glöggen! *mums* Paketet kom från Finland, skoj. :) Just nu i skrivande stund så kan jag dock inte komma på från vem det var *skäms...* men jag återkommer om den saken när jag fått lite ordning på allt igen..


Sen så är ju julen en bra ursäkt till att unna sig själv något extra också så en dag var jag till Jysk och köpte detta underbara täcke!


Termotäcke kallas det visst.., skönt som fan :) Så nu är det Bye bye duntäcke!

Ja, det var väl det det.. Nyår då? Inget speciellt att skriva om det. Var till en kompis en stund på kvällen, dom hade fest men jag hade ingen barnvakt så jag hade med sonen dit en stund bara sen åkte vi hem.. Lite trist att behöva åka hem men sånt är livet.

Och igår, innan det jobbiga telefonsamtalet, så gjorde jag slag i saken och färgade lite garn. Hade tänkt göra det när sonen sov men jag har varit så trött så jag har sovit då jag med... Så nu fick han vara med, typ.. Han satt vid ena änden av bordet med lite egna muggar skedar och vatten och lekte medans jag roade mig på andra sidan. :) Funkade långt över förväntan faktiskt.

Jag hade garn som jag köpt på billigtgarn.se.., har för mig att det är 2-trådig Ull Plädgarn.., men är inte riktigt riktigt säker. Lite trökit när det inte finns nån banderoll på det. Nå, så här såg det ut när det låg i blöt iaf.


Jag använde KollAid färgerna "Pineapple", "Mandarina" och "Strawberry". Enligt beskrivningen jag hade skulle man använda en påse till 0,75 dl vatten och ca 30g garn för att få fyll styrka på färgerna. Jag hade två härvor á 100g och blandade en påse med 1,5 dl vatten, ungefär, så halv styrka blev det för mig. Fast på bilden så är det blandat enligt "receptet", jag ändrade sen..


Delade härvorna i tre delar. Jag har ingen aning om det kommer att bli så som jag hoppas.. dvs att det blir först ett sjok gul sen ett rosa sen ett orange eller om det blir ett virr varr av färgerna.. Jag har rätt dålig koll på hur härvor funkar. hehe


Sen la jag garnet i en ugnssäker form..


.., och in i micron. Två minuter först, sen kolla om vattnet är klart. Det var fortfarande färg i vattnet så jag körde två minuter till.


Sen kunde man centrifugera det om man ville men det behövdes inte. Jag vred ur det ordentligt efter sköljning (i vatten som har samma temp som garnet) och sen hängde jag det i badrummet. Det hade torkat till kvällen.


Och så här blev det!


Jag är riktigt nöjd faktiskt, så här långt. Tycker att färgerna blev mysiga tillsammans. Ska bli roligt när det är uppnystat och jag kan börja sticka av det! *längtar* Måste bara hitta på min nystmaskin.., eller köpa en ny.. Nån som har en som ligger kanske kanske??Har massor av garn som nu bara ligger o längtar efter att bli färgat.. Det var så roligt så jag kommer göra det snart igen, men först måste jag ju teststicka detta så jag vet hur det blev..

Nåja, det får vara nog för idag så här.. Sonen är omöjlig och vill nog ha min odelade uppmärksamhet skulle jag tro.

Till sist bara! Om du inte har gjort det redan..., kolla gärna in HÄR och skriv en liten kommentar. :-) TACK, alla ni som gjort det redan, det är så roligt att få veta lite vilka ni är!


.

7 kommentarer:

HELENA-RUTAN sa...

Jag tycker garnet blev jättefint! :)

TruckerElin sa...

helena-rutan: Tack :-)

miaring sa...

Nämen, vilka fina färger! Jättesnyggt ihop, lyckad färgning. Det verkar bli rätt så milda toner när Koolaid är inblandat... Jag har inte provat själv.

TruckerElin sa...

miaring: Tack! Jag tycker också färgerna blev fina ihop, har börjat sticka med det nu... Spännande är det :) Här kan du se hur färgerna är menade att bli om man använder det som man ska för att få mättade färger.. http://www.koolaiduk.com/popup_image.php?pID=61&image=1
Sen kan man ju variera vattenmängd o blanda färgerna o så.. Ja, riktigt roligt var det. :-)

Elin sa...

Jag har också beställt där ifrån, härvor o Kool Aid, men har inte färgat än. Men blir vid tillfälle det med.
Läckra färger det blev. :)

TvaNystan sa...

Helt TvaNystanEva-färger....

TruckerElin sa...

TvaNystan: Kul! Det är ganska mycket TruckerElin färger också just nu :)